Kjennes det som en ørken i munnen? Sitter tungen fast i gummen? Har du et grustak under leppen? Smaker det ille i munnen? Du er ikke ensom! Flere og flere får problem med munntørrhet (Xerostomi). Faktum er at munntørrhet er den tredje vanligste bivirkningen fra medisiner i henhold til FSS. Heldigvis finnes det i dag produkter som lindrer dine plager.

SPYTTSTIMULERENDE SUGETABLETTER

Den tredje vanligste bivirkningen fra medisiner er munntørrhet. Sykdommer som diabetes, depresjon eller reumatisme kan føre til nedsatt spyttsekresjon og munntørrhet. Spyttet har en viktig funksjon for munnhelsen da det skyller munnen og forhindrer syreangrep på tennene og tilfører mineraler. Spyttet hjelper til med å skylle bort matrester og bakterier som ellers kan gi opphav til karies. Utover det beskytter spyttet munnen fra soppinfeksjoner og andre munnsykdommer. Spyttet hjelper til med å smøre dine tenner og slimhinner. En fuktig slimhinne er en beskyttende barriere mot de angrep som tenner og tannkjøtt utsettes for daglig.

EKULF har tatt fram spyttstimulerende sugetabletter som hjelper mot din munntørrhet.

EKULF FUKTISAR

EKULF Fuktisar er en sugetablett for deg som er munntørr. Fuktisar er sukkerfrie sugetabletter som effektivt stimulerer spyttproduksjonen.

De aktiv emnene er eplesyre, natriumcitrat og dicalciumfosfat. Sammen med søtningsmidlene øker de spyttproduksjonen og hjelper til med å balansere pH-verdien i munnen. Som søtningsmiddel anvendes xylitol, sorbitol, isomalt og steviaglykosider. Tablettene gir en frisk og behagelig følelse og brukes med fordel etter hvert måltid eller ved behov.

Sugetablettene leveres i en liten eske som er lett å ha med seg overalt. Produktene er produsert i Sverige. En eske inneholder 30 tabletter og anbefalt dosering er 12 tabletter per dag. EKULF Fuktisar brukes fra 12 år og er medisinteknisk klasse 1 og CE-merket.

HVA ER DIN FAVORITTSMAK?

Sugetablettene finnes i seks ulike, gode smaker for å skape variasjon og at du skal finne din favoritt.

SPYTT

Spyttet er viktig for vårt velbehag og for å kunne snakke, tygge og svelge. Normalt produseres 1-1,5 liter spytt per dag. I munnen finnes det både store og små spyttkjertler. De store, parvise spyttkjertlene produserer spytt når man spiser, tygger og suger. Dette spyttet har en noe høyere pH-verdi (pH 7,5) som bidrar til hurtig å øke pH-verdien i munnen. De små spyttkjertlene produserer spytt i hele døgnet, t.o.m. på natten, og finnes spredd i gummen og på kinnenes innside. Dette spyttet har noe lavere pH (cirka 6-6,5) enn tyggestimulert spytt. Det er mer tregtflytende og beskytter/smører munnen. For lite spytt eller feil sammensatt spytt (lav pH-verdi <7) øker risikoen for bl.a munntørrhet, bakterier, plakk, soppinfeksjoner og karies.

AKTIVE INGREDIENSER

EPLESYRE
Eplesyre er en karboxylsyre som finnes i frukt og vekster, f.eks. i epler, druer og plommer. Eplesyre stimulerer spyttproduksjonen og kan også brukes for å regulere veskebalansen.

XYLITOL
Xylitol (bjørkesukker) er et naturlig søtningsmiddel som utvinnes fra den finske bjørkeroten. Det beskytter tennene mot syreangrep, plakk, karies og bidrar til å øke pH-verdien i munnhulen.

ISOMALT
Nye kliniske studier viser liknende pH-økende effekter som Xylitol.

MINERALER
Mineraler finnes naturlig i spyttet. Om spyttproduksjonen er lav blir slimhinnene angrepet. Ekulf Fuktisar inneholder dicalciumfosfat som hjelper til med å beskytte munnhulen.

HVA ER DIN FAVORITTSMAK?